[ ljud & mantran ]

Kunskapen om ljud har fascinerat människan i alla tider. Det är en hel vetenskap i sig själv. De yogiska ljudkombinationerna kallas Mantras. Mantras går som en röd tråd genom all yogaträning. Du säger mantras högt, eller tyst för dig själv under övningarna. Du lyssnar ibland till mantras under avslappning mellan övningarna. Ibland avslutas en yogaträning med en sångmeditation där mantras används.

Mantras går förbi intellektet och skapar på ett omedvetet plan en direkt kontakt med det undermedvetna/omedvetna.

SINNES-VÅGLÄNGDER. Ordet Mantra är sammansatt av orden man, som betyder ”mind” eller sinne, och trang, som betyder våglängd. Kundaliniyoga mantras är vetenskapliga och mycket avancerade. Vissa av dem utprovade under flera tusen år. Ljud är vibration - något som rör sig. Allting i universum är vibrationer - och på en viss nivå ljud. Detta gäller även tankar och deras vibrationer.

SANSKRIT-MANTRA

- är ett ljud, vibration som kontrollerar sinnet.

- är nyckeln till din inre vägvisare.

- är ett kodat ljud, med viss bestämd betydelse som tar sig igenom allt brus.

- har större effekt ju mer medveten du blir.

När du säger ”Jag vet inte” blockerar du ditt 3:e öga, som är sätet för din intuition. Du vet alltid någonting om allting. Så säg aldrig -”jag vet inte”. Stimulera istället intuitionen med att säga något... Ljud som vi använder varje dag har stor kraft. ”Jag är ful” blir ett fungerande mantra när det upprepas ofta. Detta gäller alla negativa mantran vi ständigt säger till oss själva.

Ett mantra fungerar oavsett om du vet vad det betyder eller ej. Mantras är ett vetenskapligt språk som är relaterat till det högsta inom dig.

Genom mantras vibration skapas ett visst rörelsemönster i kroppen, nervsystemet och i sinnet. Detta gör att mantrat hjälper till och balanserar oss.

Tester har gjorts där sand har lagts på en glasskiva. Sedan har ett mantra sjungits. Sanden har då format sig i ett visst mönster. När ett annat mantra sjungits har ett annat mönster skapats i sanden. Vid upprepandet av det första mantrat återskapades samma mönster som vid första försöket.

ATT MÄSTRA ETT MANTRA! Vad betyder det att ”mästra ett mantra”? När du repeterar det så ofta, så mycket och så precist som möjligt kan du höra det inom dig närhelst du behöver just detta mantra. Det kan hjälpa dig och guida dig. Stilla dig och lugna dig.

GOMMEN. Mantrat stimulerar övre gommen, där det finns 84 meridianpunkter som bl a påverkar Hypothalamus, den delen i hjärnan som sitter ovanför Hypofysen. Den kontrollerar hormonerna i hypofysen som i sin tur reglerar viktiga kroppsliga funktioner som hunger, törst och sömn.

Det mantrat gör är att det integrerar och förenar olika delar av hjärnan till en harmonisk helhet och på så sätt påverkas du av ljuden/orden.

Munnen kallas ibland för Visdomens Grotta. Inuti gomseglet finns det 84 meridianpunkter. 64 sitter i närheten av dina tänder, 4 st. för varje tand. Dina tänder formar ett U och sedan sitter de 64 meridianpunkterna som ett U innanför. Resterande punkter sitter i ett U direkt innanför.

NEGATIVA VIBRATIONER. Ljud kan antingen hela eller förstöra. De gamla samurajerna kunde med ett stridstjut, ett s.k kiai paralysera sin motståndare på slagfältet. Höga ljud t.ex hårdrocksmusik kan skada dig. Hjärnan kan åldras i förväg. Växter förtvinar till ljudet av hårdrock däremot trivs de alldeles utmärkt med t.ex klassisk musik.

Det finns olika negativa ljud i vardagen. Infraljud t.ex hörs ej. De åstadkoms av tåg, plan etc. Hemma har du ”soft-sound” -källor, t.ex kyl/frys, värmesystem m.fl. Alla dessa olika ljud påverkar oss. T.ex bör du inte sova med huvudet för nära intill klockradion.

Ett sätt att skapa speciell atmosfär som renar och balanserar din omgivning är att spela mantraband under längre sammanhängande perioder.

fake watches
tag heuer replica sale
replica watches uk

Ett sätt är att tona in dig till varje dag. Tre gånger ONG NAMO GURU DEV NAMO att börja dagen med. Avsluta sedan med tre långa SAT NAM innan du går till sängs. Detta kan skapa en inre balans, en inre stabilitet i sinnet.

POSITIVA VIBRATIONER. Naturliga ljud, som vågor, vind, måsar m.m har positiva, lugnande effekter på kroppen. Ett mantra har en viss vågländ/frekvens och en påvisad effekt.

Det finns ett urgammalt instrument - Gongen. Den har en helande effekt, en helande vibration. När den vibrerar svänger den med 72.000 nervändar i din kropp. Gongen är penetrerande, dvs du kan inte motstå dess ljud. Det går in på djupet, i både kropp och sinne. Du kan verkligen känna den med hela kroppen.